• Slávnostná rozlúčka maturantov

    Slávnostná rozlúčka maturantov

        Naši absolventi sa rozlúčili so školou, vyučujúcimi a ostatnými zamestnancami školy. Súčasťou slávnostného odovzdávania maturitných vysvedčení na MsÚ v Hnúšti bolo i ocenenie najlepších študentov, ktorí sa počas štúdia aktívne zapájali do činnosti školy a úspešne nás reprezentovali na krajských i republikových súťažiach.

    Našim absolventom prajeme veľa úspechov na vysokých školách a v osobnom živote.

  • Do prírody s Pl@ntNet

    Do prírody s Pl@ntNet

    PlantNet -  Aplikácia, ktorá Vám odhalí názov rastliny

    Aplikácia bezplatne  pomôže laikom určovať druhy rastlín, ktoré sa vyskytujú v ich okolí. Či to je les, záhradka, alebo aj neďaleká lúka, Pl@ntNet si stým hravo poradí. Aplikácia identifikuje druhy rastlín z fotografií na základe softvéru pre vizuálne rozpoznanie. Druhy rastlín, ktoré sú dostatočne ilustrované v referenčnej botanickej databáze, je možné ľahko identifikovať. Celková databáza obsahuje viac ako 26 700 druhov rastlín, z ktorých približne 6680 druhov predstavuje Európske rastliny.

    Používanie aplikácie je jednoduché, ale aj napriek tomu vám ho priblížime krok po kroku, aby sme predišli nechceným komplikáciám.

     

    Krok č. 1

    Aplikáciu si nájdeme v Obchode Play alebo na App store a stiahneme. Inštalácia prebehne takmer okamžite a aplikáciu môžete hneď používať.

    Krok č. 2

    Spustíme aplikáciu

    Krok č. 3

    Zvolíme si, či chceme, aby nám aplikácia zaznamenávala polohu. Odporúčame si to zapnúť pre presnejšiu identifikáciu rastlín. Ale prípadné nepovolenie neobmedzí správny chod aplikácie.

    Krok č. 4

    Pre odfotenie rastliny klikneme na ikonku fotoaparátu, ktorá sa nachádza v strede na spodnej lište. Otvorí sa vám sekcia „Nové pozorovanie“ s dvoma možnosťami výberu. Buď môžete nahrať novú snímku z galérie, alebo ju priamo odfotiť.

    Krok. č. 5

    V prípade, že chcete nahrať fotografiu z galérie, musíte kliknúť na ikonku galérie a následne povoliť prístup k fotografiám vo vašom telefóne. Následne stačí vybrať vami zvolenú fotografiu.

    Krok č. 6

    Po vybratí fotografie je potrebné zvoliť, o aký orgán rastliny sa jedná (list, kvet, plod, kôra, habitus, ďalší...). Hneď po zvolení a zakliknutí orgánu vám aplikácia vyhodnotí fotografiu a určí o aký druh sa jedná.

    V prípade záujmu si môžete danú rastlinu rozkliknúť a zistiť o nej základné informácie (farba kvetu, tvar listu, tvar plodu, habitus, výskyt ...)

    Krok č. 7

    V prípade, že chcete rastlinu priamo odfotiť, tak si zakliknete ikonku fotoaparátu, a taktiež musíte povoliť aplikácií prístup k snímaniu fotografií. Aplikácia vás priamo presmeruje do fotoaparátu, kde už vy sami musíte vyhotoviť dobru fotku rastliny. Po vyhotovení fotky musíte fotografiu schváliť kliknutím na fajku v pravom hornom rohu. (V prípade, že nie ste spokojný so svojou fotkou, kliknete na krížik, ktorý je v ľavom hornom rohu, a rastlinu odfotíte znova )

    Krok č. 8

    Po vybratí fotografie je potrebné zvoliť, o aký orgán rastliny sa jedná (list, kvet, plod, kôra, habitus, ďalší...). Hneď po zvolení a zakliknutí orgánu vám aplikácia vyhodnotí fotografiu a určí o aký druh sa jedná.

    Taktiež v prípade záujmu si môžete danú rastlinu rozkliknúť a dozvedieť sa o nej základné informácie.

    Bonus

    Aplikácia poskytuje prezretie si vašich doterajších fotografií, jediné čo musíte spraviť je kliknúť na ikonku „profil“, ktorá sa nachádza úplne vpravo dole na hlavnej lište. Po rozkliknutí sa vám ukážu všetky vaše fotografie rastlín.

    Samozrejme aplikácia ponúka rôzne iné vymoženosti vrátane mnohých pekných fotografií všetkých zachytených rastlín.

    Študenti Gymnázia Mateja Hrebendu v Hnúšti

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované
  • OZNAM

    Riaditeľstvo Gymnázia Mateja Hrebendu v Hnúšti

    oznamuje rodičom žiakov 4. ročníka osemročného štúdia,

     že dňa 9. júna 2021 sa uskutoční Testovanie 9

    z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra.

    Ďalšie informácie k Testovaniu 9

     https://www.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9/roky/2020-2021

     

                                                                             vedenie GMH

  • Biologická olympiáda

    Biologická olympiáda

    Biologická olympiáda kategória A – krajské kolo

       Dňa 11. marca sa naše žiačky, Diana Kiráľová (siedma A) a Zdenka Slatinská (ôsma A) zúčastnili krajského kola biologickej olympiády kategórie A - posterovej časti online formou. Súťaž pozostávala z obhajoby práce. Dianka spracovala ekologickú tému, ktorá sa týkala zistenia množstva odpadu, ktorý sa v našom meste vyprodukuje počas Pamiatky zosnulých v mestskom cintoríne a v cintoríne Hnúšťa časť Likier. Čísla sú alarmujúce a málokto z nás si to uvedomuje. Nasledovali výpočty, z ktorých jej vyšlo, že v cintoríne je dokopy 3684 miest. Priemerný počet kahancov na jednom hrobovom mieste je od 8 do 15,  a teda celkový priemerný počet kahancov bol od 26 tisíc do 50 tisíc, čo je približne takmer 3,7 až 7 ton, v prípade veľkých kahancov až 10 ton. Zdenka mala prácu zameranú na zistenie vplyvu modernej technológie na telesnú zdatnosť žiakov. Mala možnosť vo svojej práci porovnať telesnú zdatnosť žiakov vo veku 12 a13 rokov v období rokov 1998, 2008 a 2020. Telesná zdatnosť sa týkala pohybovej aktivity sed-ľah, skok do diaľky z miesta a člnkový beh. Z porovnania výsledkov vyplýva, že telesná zdatnosť mladých ľudí klesá a narastá priemerná váha. Na zdatnosť má veľký vplyv aj spôsob života mladých ľudí, ktorí trávia svoj voľný čas prevažne pred počítačom alebo s mobilom v ruke.

    Naše žiačky sa umiestnili :     Diana Kiráľová        1. miesto

                                                      Zdenka Slatinská     2. miesto

    Ďakujeme za reprezentáciu našej školy počas dištančnej formy vyučovania.

           Mgr. Zlata Vinclavová

  • Návrat žiakov do školy s účinnosťou od 10. 5. 2021

    Vážení rodičia

     

    Riaditeľstvo Gymnázia Mateja Hrebendu v Hnúšti Vám oznamuje, že na základe rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a uznesenia Vlády Slovenskej republiky, ako aj odporúčania epidemiologického konzília sa upravuje vyučovanie v školách od 10. mája 2021 podľa COVID AUTOMATU.

     

    Na základe toho od 10. 5. 2021 bude prebiehať vyučovanie prezenčnou formou. To znamená, že do školy nastupujú žiaci všetkých ročníkov (tretia A, štvrtá A, piata A, šiesta A, siedma A a ôsma A trieda).

     

    Pre všetkých žiakov platí nasledovné:

    1. Vyučovanie bude prebiehať podľa platného rozvrhu.
    2. Žiaci nie sú povinní preukázať sa testom na COVID-19.
    3. Pri nástupe do školy je potrebné preukázať sa vyhlásením o bezinfekčnosti, ktoré je možné zaslať cez EDUPAGE: Úvod – Žiadosti/Vyhlásenia.
    4. Všetci žiaci majú povinnosť prekryť si horné dýchacie cesty rúškom.
  • Spojili príjemné s užitočným

    Počas dištančného vzdelávania si žiaci vyšších ročníkov osemročného Gymnázia M. Hrebendu v Hnúšti pripomenuli Deň Zeme  vychádzkou do okolitej prírody.

    Počas vychádzky vyzbierali odpadky, ktoré našli v prírode. Zdokumentovali znečistené miesta, a aj miesta, ktoré ich zaujali výnimočnosťou alebo svojou prírodnou krásou. 

    Takto opísali svoje postrehy z vychádzky:

    Počas prechádzky som si mohla oddýchnuť a vyčistiť si kúsok hlavu. Ale najmä som si oddýchla od počítača a školy.

     

    Táto aktivita sa mi páčila, bola zaujímavá a aj užitočná. Určite by som privítal viac takýchto zaujímavých aktivít .
     

    Spolu s rodinou som vyzbierala odpadky z Rimavy. Môj otec si pyšne obliekol svoj rybársky odev, vliezol do vody a vyhadzoval nám odtiaľ  na breh odpad.

     

    Niektoré miesta v Hnúšti vyzerajú bohužiaľ ako smetisko. Ľudia tam chodievajú vo veľkom vyhadzovať odpadky.

     

    Najväčším prekvapením pre mňa bolo , že aj na akom malom priestore sme vyzbierali jedno vrece a dokonca sme aj našli odpadky, ktoré boli ´´zakopané´´ v odpadových vreciach v zemi. Videli sme rôzne veci, ktoré nás  prekvapili  - umývadlo, TV, koberec.

     

    Tým, že bývam na okraji mesta Hnúšťa, veľa ľudí sa sem prechádzať nechodí. Preto tu naše okolie nemáme až tak znečistené ako možno v iných častiach Hnúšte. Snažíme sa to tu udržiavať stále, a preto som veľa odpadkov nenašla.
    Jediným problémom, ktorý tu máme, je to, že veľa ľudí tu ťaží drevo. Veľa lúk a lesov nám tu zničili a nechali dosť neporiadok alebo škodu.

     

    Odpadkov nebolo priveľa, čo ma celkom príjemne prekvapilo. Nie je to však tým, že by sme sa my, ľudia, starali o naše okolie, skôr to bude tým, že táto trasa ostala ako keby zabudnutá - málokto tam príde.

     

    Vôbec si nevážime našu prírodu a odhadzujeme úplne nezmyselné veci, ako napríklad gumené topánky.                                                                     

    Na okruhu okolo Veľkej a Malej Borovej sme nenašli žiadne odpadky, čo nás trochu prekvapilo. Myslím si, že to je spôsobené tým, že toto miesto nie je veľmi známe a navštevujú ho predovšetkým horári a poľovníci, ktorí majú naozaj radi prírodu.

     

    Snažili sme sa vyzbierať čo najviac odpadu, ktorý sa nám zmestil do batohu - aspoň plechovky a plastové fľaše, nakoľko obrovské plastové vedrá sa nám kvôli náročnosti trasy nepodarilo odniesť.

     

    Mgr. Ľudmila Bystrianska

  • Deň Zeme na našej škole

    Deň Zeme na našej škole

    Deň Zeme na našej škole

    Všetko sa deje v dnešnej dobe trocha netradične. Aj Deň Zeme na našej škole. Nemohli sme sa zapojiť do čistenia nášho mesta, svojho okolia ani uskutočniť aktivity venované ochrane životného prostredia. Ale aj tak sa snažíme medzi svojimi žiakmi šíriť osvetu, myšlienky, pomocou ktorých chceme vzbudiť pochopenie dnešnej alarmujúcej situácie znečistenia životného prostredia a úlohy ich, našej mladej generácie, pri jej ochrane.

    V rámci hodín dištančného vyučovania sme v úvode hodiny viedli so žiakmi diskusiu na danú problematiku a následne im boli pustené filmy Koniec sveta v roku 2050 alebo Oceány plné plastov. Žiaci mohli napísať svoje myšlienky týkajúce sa životného prostredia, jeho znečistenia, ochrany a čím môžu oni prispieť k jeho záchrane.

    Pri čítaní ich myšlienok som sa stretla s veľmi zaujímavými názormi a postojmi. Potešilo ma, že im nie je ľahostajná budúcnosť našej Zeme a mnohí zo žiakov napísali ako v súčasnosti prispievajú k jej  ochrane. Zbieraním smetí vo svojom okolí, nosením si vlastnej tašky na nákupy,  triedením odpadu. No stretla som sa aj s odpoveďou, ktorá ma vôbec nepotešila, ba naopak, vyvolala smútok. Pretože budúcnosť našej Zeme je práve v rukách ďalšej nastupujúcej generácie.

    „ Nemám z toho žiadny pocit, je mi to jedno“.

    Prečítajte si ukážky myšlienok našich žiakov, ktoré vám možno pomôžu dotvoriť tie vaše.

                                                                                                                          Mgr. Zlata Vinclavová

  • Návrat žiakov do školy s účinnosťou od 26. 4. 2021

    Vážení rodičia

     

    Riaditeľstvo Gymnázia Mateja Hrebendu v Hnúšti Vám oznamuje, že na základe rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a uznesenia Vlády Slovenskej republiky, ako aj odporúčania epidemiologického konzília sa upravuje vyučovanie v školách od 26. apríla 2021 podľa COVID AUTOMATU.

     

    Na základe toho od 26. 4. 2021 bude prebiehať vyučovanie nasledovne:

    1. Do školy nastupujú žiaci tretieho a štvrtého ročníka (tretia A a štvrtá A trieda).
    2. V prezenčnej výučbe pokračuje ôsma A trieda.
    3. Ostatné triedy – piata A, šiesta A a siedma A sa naďalej budú učiť dištančne.

     

    Pre žiakov, ktorí nastupujú na prezenčnú formu vzdelávania (tretia A, štvrtá A a ôsma A) platí nasledovné:

    1. Vyučovanie bude prebiehať podľa platného rozvrhu.
    2. Všetci žiaci sú povinní preukázať sa:
        • RT – PCR alebo antigénovým testom (starým maximálne 7 dní) alebo
        • potvrdením o prekonaní COVID – 19 za posledných 180 dní alebo
        • potvrdením o zdravotnom stave s kontraidikáciou, ktorá neumožňuje testovanie.
    3. Jeden rodič neplnoletého žiaka a plnoletí žiaci sú povinní preukázať sa:
        • potvrdením o bezinfekčnosti
        • RT – PCR alebo antigénovým testom (starým maximálne 7 dní) alebo
        • potvrdením o očkovaní (14 dní po druhej dávke mRNA vakcíny alebo 28 dní po prvej dávke vektorovej vakcíny) alebo
        • potvrdením o očkovaní (14 dní po prvej dávke mRNA alebo vektorovej vakcíny) a zároveň prekonaním COVID – 19 za posledných 180 dní alebo
        • potvrdením o prekonaní COVID – 19 za posledných 180 dní alebo
        • potvrdením o zdravotnom stave s kontraindikáciou, ktorá neumožňuje testovanie.
    4. Všetci žiaci majú povinnosť prekryť si horné dýchacie cesty.

                                                                                                          PhDr. Blažena Hrušková - riaditeľka školy

  • Deň Zeme

    Deň Zeme

    Deň Zeme – najznámejší a najpopulárnejší spomedzi medzinárodných dní s environmentálnym zameraním sa prvýkrát slávil v Amerike pred 50-timi rokmi ( 22. apríla  1970). O niečo neskôr sa k Amerike pripojil aj zvyšok sveta a 22. apríl sa stal Medzinárodným dňom Zeme.

    Cieľom tohto dňa je upozorniť ľudí na problémy životného prostredia. Pripomenúť si našu závislosť na zemských zdrojoch, ktoré nie sú nevyčerpateľné. Aj keď mnohé sú obnoviteľné, na svoju obnovu potrebujú čas a vhodné podmienky, na čo my – ľudia, túžiaci po okamžitom uspokojení svojich potrieb, často zabúdame. Dôsledkom takéhoto správania je nielen pretrvávajúci problém s všadeprítomným odpadom, ale aj nadchádzajúca klimatická kríza.

                                                                                                                                  Mgr. Ján Štefánik

  • 22. marec Svetový deň vody

    Voda je niečo, bez čoho by som si nevedela predstaviť život. Ja osobne mám čistú vodu z vodovodu veľmi rada . Voda má veľmi veľa využití, či už na osobnú hygienu, alebo iné každodenné činnosti, proste - vodu potrebuje skrátka každý. Zvieratá, rastliny,  ľudia...
    Ale je problém v tom, že niektorí ľudia si nevážia to, čo majú. Príroda nám dáva všetko a my ju len znečisťujeme. Našla som milión obrázkov vôd, ktoré boli plné smetí a  zvierat, ktoré sa do tých smetí zachytávajú.
    Ak budeme pokračovať takto ďalej- vyhadzovať odpadky do vody a znečisťovať ju- tak si myslím, že nebude na Zemi žiadna voda alebo bude niekde pod hromadou smetí. Voda je niečo, čo má podľa mňa rád každý. Mali by sme si vážiť, že máme každý deň neobmedzený zdroj pitnej vody. V niektorých častiach krajiny to tak nie je.

                                                                                                                                                               Terka Sroková

             Tieto vety napísala žiačka tretej A triedy  po otázke : Čo vo vás evokuje slovo VODA?

    Dnešná doba je pre nás všetkých ťažká. Je poznačená dôsledkami celosvetovej pandémie koronavírusom, ktorá má veľký dopad  nielen na ekonomiku štátov, ale hlavne na človeka ako takého. Poznačilo to mnohých. Každý upadá do myšlienok diania okolo seba, kde sa neustále opakujú slová o počte obetí, nakazených, očkovaných, vyliečených, obmedzeniach, uzatvárania okresov, hraníc....

    Niekedy prestávame vnímať okolo seba niečo iné, krásne. Napríklad, že konečne prišla jar. Jar, ktorá prinesie vôňu kvetov, zeleň trávy, teplé slnko hladiace našu tvár. A práve začiatok jari prináša aj oslavu tej, ktorá znamená pre všetkých život. Oslavu vody. Tej, v ktorej sa začal život a tej, v ktorej pokračuje tento život ďalej. Jediní,kto tento sled môže narušiť, sme my- ľudia. Preto je veľmi dôležité, aby sme si stále každoročne pripomínali dôležitosť tejto životodarnej  tekutiny a zároveň sa zamysleli nad svojím konaním. Kladným, či negatívnym.

    Na našej škole, Gymnáziu Mateja Hrebendu, sa snažíme každoročne pripomínať svojim žiakom dôležitosť tohto sviatku. Slovo voda skloňujeme vo všetkých pádoch, snažíme sa problematiku ochrany a príčiny znečistenia vody dostať do ich povedomia. Je to omnoho ľahšie, pokiaľ sme v blízkom kontakte v škole, kde môžeme tému priblížiť rôznymi aktivitami. O to ťažšie je to teraz, počas súčasného dištančného vyučovania. Naši  žiaci tretej A a ôsmej A triedy na tému voda vypracovali powerpointové  prezentácie a plagáty, v ktorých rozoberali slovo voda z rôznych pohľadov. Niektorí opísali jej vlastnosti- chemické, fyzikálne, biologické. Niektorí opísali jej cestu od zrodenia  až po návrat ( kolobeh ) . V iných prácach sme sa dočítali o jej praktickom využití, či v bežnom živote, alebo ako významnej minerálnej vody. Samozrejme, nechýbajú prezentácie, ktoré poukazujú na jej znečistenie a dôsledky tohto znečistenia na život organizmov, ktorých súčasťou sme aj my, ľudia. 

    Skúste zastaviť svoj krok a aspoň v tento deň sa zamyslieť  nad tým, čo pre vás znamená voda.

    „ Voda je krv matky Zeme, tráva a stromy sú jej vlasy „  indiánske príslovie

                                                                                                                                      Mgr.Zlata Vinclavová

     

  • Bezpečne na internete

    Bezpečne na internete

    V dňoch od 7.12. do 9.12. 2020 sa nám aj napriek dištančnému vzdelávaniu poradilo zorganizovať online besedu pre žiakov tretej A a štvrtej A triedy. V rámci prevencie v spolupráci s príslušníčkou policajného zboru, pani kpt. Mgr. Lenkou Lásovou, sa žiaci dozvedeli zaujímavé a dôležité informácie týkajúce sa bezpečnosti na internete, pretože len málokto si uvedomuje, aké nebezpečenstvo predstavujú sociálne siete a internet. Pani policajtka žiakom porozprávala o zásadách bezpečného používania internetu a sociálnych sietí, ale najmä ako si  chrániť svoje súkromie.

    Každý by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo zverejňujeme na rôznych sociálnych sieťach, pretože to, čo tam raz dáme, tam ostane navždy, aj keď to vymažeme.

    Zároveň sa chcem poďakovať pani policajtke kpt. Lenke Lásovej, ktorá prijala pozvanie na besedu a pomohla žiakom nahliadnuť bezpečnejšie do lákavého virtuálneho sveta.  

     

    Mgr. Juliána Dovalová

    (koordinátor prevencie)

  • iBobor

    iBobor

    V dňoch od 12. do 16. 11. 2020 sa konala informatická súťaž iBobor pre žiakov ZŠ a SŠ, ktorá vznikla v roku 2004 a jej zakladateľkou sa stala prof. dr. Valentina Dagiené. 

    Žiaci si mohli overiť svoje vedomosti a zručnosti z oblasti informatiky. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakov, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. 

    V kategórii Kadeti sa úspešnými riešiteľmi stali Lukáš V.Kristián Z. (žiaci tretej A triedy) a v kategórii Juniori to boli Michal K. a Jozef T. (žiaci šiestej A triedy).

    Zároveň sa chcem poďakovať aj ostatným žiakom z piatej A a šiestej A  triedy, ktorí sa zúčastnili informatickej súťaže iBobor.

    Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy. Pevne veríme, že sa jej zúčastnia aj budúci rok. 

     

                                                                                           Mgr. Juliána Dovalová

     

     

     

  • Hurá von s Pl@ntNetom

    Hurá von s Pl@ntNetom

    Naša škola, Gymnázium Mateja Hrebendu v Hnúšti, bola vybraná do dvadsiatky škôl, ktoré v tomto školskom roku budú realizovať projekt pod názvom Hurá von s Pl@ntNetom, ktorý finančne podporuje Fond SK-NIC.

    Hurá von s Pl@ntNetom je projekt, ktorý realizuje CEEV Živica v spolupráci s francúzskymi vedcami a vývojármi mobilnej aplikácie Pl@ntNet a botanikmi zo Štátnej ochrany prírody. Projekt potrvá do augusta 2021. Školy okrem nového spôsobu vyučovania vonku vďaka projektu rozvinú spoluprácu v oblasti „Citizen Science“ a stanú sa „občianskymi výskumníkmi“ pri mapovaní terénu a zbere dát (fotiek rastlín).

     

                                                                                                                 Mgr. Zlata Vinclavová 

  • Čarovné vône byliniek

    Čarovné vône byliniek

    Dňa 6.10.2020 prebiehala na našej škole tvorivá  dielňa v rámci projektu Projekt je zmena. Do tejto tvorivej dielne sa zapojili žiačky siedmej A triedy a  aj naše pani profesorky.

    Pomocou   tvorivej dielne sme sa snažili docieliť, aby mladá generácia nezabudla na dôležitosť a význam byliniek. Sú pre nás veľmi užitočné, či na varenie, liečenie , alebo na výrobu pleťovej a telovej kozmetiky.

    Tvorivá dielňa pozostávala z viacerých častí – účastníci si technikou dekupáže pripravili nádoby, ktoré následne naplnili zmesou sušených byliniek, druhá skupina si pripravila ekologické vrecúška s regionálnymi výšivkami alebo maľbou na textil. Takto pripravené vrecúška boli  naplnené  pripravenou bylinkovou čajovou zmesou.

    Tvorivá dielňa mala veľký úspech, účastníci odchádzali domov s vlastnými výrobkami a dobrým pocitom.  

    Tento malý projekt bol zrealizovaný s podporou organizácií  IUVENTA-Slovenský inštitút mládeže Rozvojovej agentúry BBSK Dobrý kraj v rámci projektu PROJEKT JE ZMENA.

                                                                          

                                                                                      Than Quynh Trang (žiačka siedmej A triedy)

  • Bylinky v kozmetike

    Bylinky v kozmetike

    Dňa 6.10.2020 sa uskutočnila tvorivá dielňa (Projekt je zmena) na výrobu prírodnej kozmetiky v  Gymnáziu Mateja Hrebendu. Vyrábali sme mydlá a krémy na tvár a ruky. Do tvorivej dielne sme zapojili naše pani profesorky a žiakov nižších a vyšších ročníkov. Naši hostia sa mohli ponúknuť aj sladkým občerstvením alebo rôznymi nápojmi. Cieľom  projektu bolo, aby si ľudia uvedomili, že veci, ktoré denne používame a aplikujeme na naše telo, si vieme jednoduchým a kreatívnym spôsobom vyrobiť aj doma a nemusíme používať chemicky upravené produkty z obchodov, ktoré sú často  predražené.

    Pri výrobe mydla sme použili mydlovú hmotu, ktorú sme rozpustili, pridali farbu a vôňu a následne sme hotové mydlo nechali stuhnúť v silikónových formách. K výrobe krému sme zakúpili nádobky, ktoré sme si podľa vlastnej  fantázie vyzdobili technikou  dekupáže. Do hotovej nádobky sme následne  naliali krém, ktorý sme si vopred pripravili a nechali sme to všetko dobre zatuhnúť. Hotové mydlá sme darčekovo zabalili, a tak sme pripravili malé darčekové balíčky prírodnej kozmetiky.

    Dúfam a verím, že naša tvorivá dielňa bola úspešná a hostia si uvedomili nasledovné: je dôležité chrániť seba a ostatných pred vplyvom chemických produktov  a  rozvíjať svoju vlastnú kreativitu.

    Tento malý projekt bol zrealizovaný s podporou organizácií  IUVENTA-Slovenský inštitút mládeže Rozvojovej agentúry BBSK Dobrý kraj v rámci projektu PROJEKT JE ZMENA.

     

                                                                  Lucia Hedvigová (žiačka siedmej A)

  • Oznam

    Vážení rodičia,

    oznamujeme Vám, že na základe rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu s účinnosťou od 12. októbra 2020 do odvolania, prechádzajú žiaci kvinty, sexty, septimy a oktávy na dištančnú formu vzdelávania.

    Žiaci tercie a kvarty pokračujú v štúdiu prezenčnou formou podľa rozvrhu.

                                                                                                                                                                                                            vedenie  GMH

  • Výstava fotografií o klimatickej spravodlivosti

    Výstava fotografií o klimatickej spravodlivosti


    Odborná prednáška ku putovnej výstave  sa uskutočnila vo štvrtok 24.9.2020  na našej škole.

    Prednášku viedol programový riaditeľ Priateľov Zeme-CEPA Juraj Zamkovský. Hovoril o rastúcich škodách, ktoré sú spôsobené destabilizáciou podnebia - najmä nedostatok potravín a vody, šírenie chorôb a majetkové škody spôsobené extrémnymi prejavmi počasia. Ďalej hovoril o tom, že až 80 percent zdrojov, z ktorých sa vyrába energia, totiž tvorí ropa, zemný plyn a uhlie. Tieto fosílne zdroje sa v prírode vytvárali milióny rokov. Hoci sa ich zásoby ešte nedávno zdali obrovské, priemyselná civilizácia ich spotrebúva tempom, pri ktorom sa vyťažiteľné rezervy môžu minúť už za života súčasnej najmladšej generácie. Spomenul hlavne globálne problémy, ktoré postihujú najmä chudobné a zadlžené krajiny, ktoré nemajú a ani nebudú mať prostriedky na rýchlu a účinnú adaptáciu, ide o krajiny ako je napr. Bangladéš, India, Namíbia, Peru.

    Výstava obsahuje 44 veľkoplošných farebných snímok z 28 krajín 6 kontinentov od 40 fotografov so stručným sprievodným textom. Výstavu zostavili Priatelia Zeme-CEPA v spolupráci s partnerskými organizáciami z Rakúska, Španielska, Holandska, Maďarska a Malty.

    Výstava putuje po okresoch Rimavská Sobota, Rožňava a Kežmarok v rámci projektu „Vytváranie pilotných kapacít pre koordináciu udržateľnej energetiky v marginalizovaných regiónoch Slovenska“. Projekt podporila Európska klimatická iniciatíva (EUKI) nemeckého spolkového Ministerstva životného prostredia, ochrany prírody a jadrovej bezpečnosti (BMU).

     

     

  • Jesenné svetlušky

    Jesenné svetlušky

         Dňa 23.9.2020 prebiehala na našej škole realizácia projektu formou tvorivej dielne  Projekt je zmena, pod názvom „ Jesenné svetlušky „.  Názov  projektu nie je náhodný.  Začína sa ďalšie krásne obdobie života našej prírody, jeseň, ktorá je typická nielen svojou farebnosťou, ale aj skorším západom slnka. Noci sú už dlhšie. A práve tu má uplatnenie výsledok našej tvorivej dielne. Na účastníčky čakali na stole pripravené dekorácie -  rôzne farebné mašličky, jesenné doplnky, ryžový papier a servítky s jesennými motívmi, lepy, nožničky - a samozrejme sklenené svietniky.  Každá účastníčka tvorivej dielne si mohla podľa svojej fantázie vyzdobiť svoj svietnik , ktorý jej bude spríjemňovať dlhšie jesenné večery u nej doma. Tvorivej dielne sa zúčastnili mamy našich žiakov, naše vyučujúce a žiačky septimy. Uskutočnenie tvorivej dielne bolo skomplikované súčasnou situáciou, ktorá ovplyvnila počet a zloženie účastníkov. Ale aj  tak výsledkom  ich práce boli krásne   svietniky – jesenné svetlušky.

    Projekt bol uskutočnený za podpory Slovenského inštitútu mládeže Iuventa, Rozvojovej agentúry BBSK Dobrý kraj a Banskobystrického samosprávneho kraja.

                                                                                                                  Mgr. Zlata Vinclavová, GMH Hnúšťa

  • Slivkové hody

    Slivkové hody

    Jeseň je obdobím, počas ktorého dozrieva úroda. Z polí a sadov sa zberá zelenina a ovocie. Ľudia ich spracúvajú a uskladňujú na dlhé zimné obdobie. V tomto čase dozrievajú aj slivky. Spôsobov ich spracovania je mnoho.

    V našej škole sa žiaci III.A dozvedeli od senioriek, akým spôsobom sa slivky využívali v minulosti. Spoločne pripravili tradičné jedlá so slivkami. Naučili sa variť podľa tradičných receptov slivkové „gombovce“, pirohy a zemiakové „krompľaníky“ so slivkovým lekvárom. Dozvedeli sa ako sa v minulosti varil domáci lekvár zo sliviek. Získali „grífy“ pri miesení a pečení tradičného kysnutého slivkového koláča s posýpkou.

    Spolupráca staršej a mladej generácie je významným spôsobom, ako sa  navzájom obohacovať, učiť a vytvárať si vzájomný rešpekt a úctu.

    Tento malý projekt bol zrealizovaný s podporou organizácií  IUVENTA-Slovenský inštitút mládeže Rozvojovej agentúry BBSK Dobrý kraj v rámci projektu PROJEKT JE ZMENA.

     

                                                                  Mgr. Ľ. Bystrianska, GMH Hnúšťa

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium Mateja Hrebendu, Hlavná 431, 981 12 Hnúšťa
    Hlavná 431, 981 12 Hnúšťa
  • 047 542 2301

Fotogaléria