• OZNAM

    Riaditeľstvo GMH v Hnúšti oznamuje rodičom a žiakom,

    že na základe Pokynu č. 001/2020/UKRBBSK k prijatým opatreniam v súvislosti so šírením koronavírusu pre organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK a Usmernenia MŠVVŠ SR

    prijalo  s účinnosťou od 9. marca 2020 nasledovné opatrenia:

    1. Žiaci, ktorí absolvovali zahraničnú cestu ostávajú 14 dní od príchodu v domácom prostredí.
    2. Žiaci, ktorí prišli do kontaktu s osobami, ktoré prišli zo zahraničia ostávajú v domácom prostredí do 13. marca, alebo do odvolania.

    Zároveň žiadame rodičov,

    aby sami zvážili 14 dňovú domácu izoláciu svojich detí,

    pokiaľ boli v oblastiach, alebo prišli do kontaktu s osobami z oblastí, kde sa koronavírus objavil.

  • Študentský ples

    Študentský ples

    Počas fašiangovej a plesovej sezóny sa  študenti aj profesori našej školy, Gymnázia Mateja Hrebendu,  zabávali vďaka programu Junior Achievement Slovensko a študentskej JA Firme CaS, ktorá dňa 21. 2. 2020 zorganizovala študentský ples. Zišli sme sa síce v menšom počte, ale o to viac sme mali príjemnú a pohodovú atmosféru s priateľmi. Celý večer nás sprevádzali študentky školskej firmy. Hladné brušká zasýtila chutná večera a polnočná kapustnica. O program sa postarali tanečníčky z moderného súboru Bzučo Hnúšťa, hrou na saxofóne sa predstavil Tomáš Husanica s pánom Milanom Matuchom a ako posledné číslo sa predstavil teakwondo klub Hnúšťa. Naše ďakujem patrí aj dídžejovi Mimovi, ktorý sa nám staral o zábavu celý večer. Tak ako súčasťou každého plesu býva tombola, ani náš ples nebol výnimkou. Potešiť sa mohli výhercovia  35 rôznych cien. Radosť neskrýval ani výherca prvej ceny- víkendového pobytu na Donovaloch. Naše veľké ďakujem patrí všetkým sponzorom: Kvetinárstvo Tulipán, Kvetinárstvo Miriam, Kvetinárstvo Lavender, Kvetinárstvo Nika, Belamis móda, APP nábytok Hnúšťa, PMXnet Hnúšťa, Lekáreň Verapham, Mesto Hnúšťa, Zoja style, Libra Hnúšťa, Oriflame, Avon, Dušan Ďubek, Pizzéria Kaštieľ, Elektro Kováč, Roľnícke družstvo Klenovec, Katarína Šamin, Milan Jančo, Penzión Donly Donovaly. Netypickou súčasťou večera bol Belgický tanec, ktorého sa zúčastnili takmer všetci členovia plesu a ktorý dopadol na výbornú.  Príjemnú zábavu do tohto večera vniesli aj učitelia, ktorí sa až do rána zabávali spolu so študentmi školy. Vrúcne ďakujem patrí najmä organizátorom a všetkým, ktorí prispeli k tomu, aby sa tento ples stal skutočnosťou. Veríme, že sa všetci zabavili a večer si užili v príjemnej atmosfére.

     

                                                                                                                                     Firma CaS

     

     

  • Žiaci žiakom

    Už od roku 1999 je 21. február celosvetovo vyhlásený za Medzinárodný deň materinského jazyka, ktorého cieľom je pripomenutie,poznávanie a zvyšovanie úrovne ovládania materinského jazyka. Lásku k nášmu materinskému jazyku sme sa rozhodli prejaviť aj my a to formou vyučovania „Žiaci žiakom“. Aspoň na malú chvíľu sa žiaci štvrtej A triedy stali učiteľmi. Pre mladších žiakov si pripravili prezentáciu, ktorej cieľom bolo poukázať na dôležité informácie týkajúce sa vzniku spisovnej slovenčiny. Čaro oslavy materinského jazyka sa ukrývalo aj v zaujímavých aktivitách, ktoré preverili vedomosti našich najmladších. 

  • Educate Slovakia

  • Informácie pre rodičov

     

     

    Celoslovenské testovanie žiakov 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom

     

    T9  2020

     

    Milí rodičia,

    testovanie žiakov 4. ročníka 8-ročného štúdia sa v školskom roku 2019/2020 na našej škole uskutoční podľa pokynov Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania. Žiaci budú testovaní z predmetov slovenský jazyk a literatúra a matematika.

    Termín: 1. apríl 2020 (streda)

  • Jarné prázdniny

    Od 24. do 28. februára 2020 si užijú jarné prázdniny žiaci v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji. Školské vyučovanie sa im opäť začne v pondelok 2. marca 2020.

  • Ďalší úspešný projekt

    Vďaka dobre napísanému projektu a medzinárodnej nadácii sa všetci žiaci našej školy, Gymnázia Mateja Hrebendu v Hnúšti,  môžu tešiť na budúci školský rok. Výberová komisia, zložená zo zástupcov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a členov medzinárodnej nadácie, sa rozhodla podporiť náš projekt.  Na pôde našej školy privítame native speakra, rodeného Američana, ktorý bude počas desiatich mesiacov  participovať na vyučovaní anglického jazyka vo všetkých triedach.  Tiež sa bude zúčastňovať každodenných aktivít organizovaných školou či inštitúciami v meste, čo je pridanou hodnotou nielen pre nás, ale aj obyvateľov nášho mesta.

                                                                                                                Mgr. Katarína Sroková

  • Pozvánka

  • Šťastie sa skrýva v maličkostiach

     


     

    Pán Fred Arsenault, veterán z druhej svetovej vojny, oslávi  budúci mesiac svoje 100. narodeniny. Jeho túžbou je dostať 100 narodeninových pozdravov. So žiakmi 4.A sme sa tak rozhodli jeho želanie naplniť a na hodine dejepisu sme pripravili takéto pekné prianie, ktoré mu posielame do ďalekej Kanady. Dúfame, že poteší.

     

                                                                                           Mgr. Lucia Ulická

  • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku

    Dňa 12. februára 2020 sa na Strednej odbornej škole informačných technológií v Banskej Bystrici konalo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku pre žiakov ZŠ a SŠ. Našu školu úspešne reprezentovala Viktória Hoľková z piatej A triedy, ktorá v konkurencii 11 žiakov v tejto kategórii obhájila svoje vedomosti a umiestnila sa na 3. mieste.

     

                                                                   Viktória, srdečne blahoželáme!

  • Lyžiarsky kurz

    Lyžiarsky kurz na Donovaloch

    V dňoch 3. 2. -  7. 2. 2020 sme sa zúčastnili lyžiarskeho výcviku na Donovaloch. Okrem lyžiarskych vedomostí a zručností si žiaci odniesli aj množstvo skvelých zážitkov. V rámci voľného času mali možnosť zahrať si stolný tenis,  biliard či stolný futbal. Svoje vedomosti si overili v súťažnom kvíze. Ubytovanie bolo primerané, strava výborná. Počasie sme si užili z každého druhu, našťastie však snehu na lyžovanie bolo dosť a týždenný kurz môžeme zhodnotiť na výbornú.

  • Po úspechoch v okresnom kole postupujeme na kraj

    Po úspechoch v okresnom kole postupujeme na kraj

    Žiaci nášho gymnázia Tatiana Bianka Lӧrinčíková z II.A a Marko Vrábeľ zo IV.A sa zúčastnili okresného kola Geografickej olympiády v Rimavskej Sobote. Dosiahli vynikajúce výsledky. Tatiana Bianka Lӧrinčíková získala 2.miesto v kategórii F a Marko Vrábeľ sa umiestnil na 2.mieste v kategórii E. Postupujú na krajské kolo geografickej olympiády, ktoré sa uskutoční dňa 17.4.2020 v Banskej Bystrici.

    Srdečne blahoželáme k úspechu!       

  • Iná kultúra na chodbách nášho gymnázia

    Počas dvoch týždňov 20. – 31. 1. 2020 sa v priestoroch Gymnázia Mateja Hrebendu realizoval projekt Educate Slovakia. Cieľom tohto projektu je umožniť žiakom precvičovať získané teoretické znalosti v praxi, zlepšiť komunikačné schopnosti v cudzom jazyku, spoznávať novú kultúru, získať nové poznatky, zážitky a skúsenosti. Počas dvoch týždňov sa dvaja dobrovoľníci Shafira Aulya a Djorghi Anderson H. P vystriedali vo všetkých triedach a žiaci tak mali možnosť komunikovať v angličtine, zažiť zážitkové učenie, mnoho zaujímavých aktivít, hier, súťaží, uvedomiť si rozdielnosť kultúr, spôsobu života, zvykov. Obidvaja dobrovoľníci pochádzajú z Indonézie, a tak  mohli študenti zažiť úplne odlišnú kultúru z prvej ruky, ktorá im bola autenticky sprostredkovaná formou prezentácií či workshopov. Pridanou hodnotou bol aj fakt, že dobrovoľníci boli ubytovaní priamo v hosťovských rodinách našich študentov v Klenovci a Kokave nad Rimavicou. Týmto spôsobom študenti trávili so stážistami aj čas mimo školy, komunikovali v angličtine, získavali nové poznatky a obohatili o nové zážitky nielen seba, ale aj stážistov, ktorí si zažili a vyskúšali niečo nezabudnuteľné aj po prvýkrát vo svojom živote. Neopísateľné boli ich pocity a radosť z bielej nádielky či moment prekvapenia, keď si po prvýkrát obuli korčule. Cieľom projektu je  viesť žiakov k tolerancii, zlepšiť ich globálne zmýšľanie, rozvíjať ich sebareflexiu, zodpovednosť a toleranciu k rozmanitosti. Veríme, že sa nám to aj týmto spôsobom podarilo.  Na záver vyjadrenia študentov, ktorí boli zároveň hosťovskými rodinami:

    „V prvom rade by som sa chcela poďakovať, že som mala možnosť zúčastniť sa takéhoto projektu. Bola to skvelá príležitosť ako sa zlepšiť v anglickom jazyku a som veľmi rada, že takéto niečo ponúka aj naša škola. Je veľmi dôležité vedieť vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a rozšíriť si tak svoj obzor. Týždeň so stážistkou by som si určite zopakovala znova a odporúčam to každému, kto má záujem spoznať nových ľudí a ich kultúru.“

                                                                                       Viktória Lásková – 7.A, Klenovec

    „Týždeň s človekom z inej krajiny, s inou kultúrou, náboženstvom či zvykmi bol zaujímavý. Precvičila som si svoje znalosti angličtiny, ktoré som nadobudla v škole a mohla som ich využiť v reálnom živote. S Djorghim sme každé ráno chodili do školy a poobede sme mali každý deň iný program. Veľmi záživné bolo vidieť ho tešiť sa zo snehu, ktorý predtým nikdy nevidel. Týchto pár dní mi dalo nové skúsenosti, aj ja som zažila niečo, čo som nikdy predtým nezažila a určite by som do toho išla opäť, keby bola taká možnosť.“

                                                                                     Kristína Figuliová – 7.A, Klenovec

    „Som veľmi vďačná, že sme ja a moja rodina dostali možnosť stať sa hostfamily v tomto projekte. Myslím si, že táto skúsenosť mi dala veľa. Či už je to zlepšenie sa v konverzácii v angličtine alebo rozšírenie si obzoru o živote ľudí v Indonézii. Tiež som sa presvedčila, že ľudia s moslimským vierovyznaním nie sú takí, za akých som ich pokladala. Zo začiatku som mala obavy, ako tento týždeň bude prebiehať, no keď som lepšie spoznala Shafiru, vedela som, že to bude super. Každý deň bol pre nás plný zážitkov, no najväčším potešením bolo pre mňa vidieť jej radosť, keď zažila pravú slovenskú sánkovačku či prvé pokusy o korčuľovanie sa na ľade. Prekvapila ma vďačnosť za všetky maličkosti, ktoré my berieme ako samozrejmosť.“

                                                                  Simona Jančová – 4.B, Kokava nad Rimavicou

                                                                              Mgr. Katarína Sroková, GMH Hnúšťa

  • Príďte sa zabaviť s GMH!

  • Úspech na olympiáde v anglickom jazyku

    Viktória Hoľková z piatej A triedy úspešne reprezentovala našu školu v okresnom kole v anglickom jazyku v kategórii 2A – získala 1. miesto.

    Úspešne nás reprezentovali aj žiaci Lukáš Váradi z druhej A triedy v kategórii 1A a Samuel Ulický zo štvrtej A triedy v kategórii 1B.


    Srdečne blahoželáme!

  • Ihrisko Žihadielko pre Hnúšťu

    Ihrisko Žihadielko pre Hnúšťu

    Priatelia, HLASOVANIE JE SPUSTENÉ‼️‼️

    • V spodnej strane obrazovky je zobrazená možnosť "Vyber si mesto, za ktoré chceš hlasovať" - zadajte tam Hnúšťa a kliknite na tlačítko HLASOVAŤ - Ďakujeme - pridali ste Hnúšti 1 hlas
    • HRAJ HRU - Bublinková párty - Ďakujeme - pridali ste Hnúšti ďalší bonusový hlas!
    1. Navštívte stránku www.zihadielko.sk
    2. Pre hlasujúcich cez MOBIL: Najskôr sa treba registrovať - prihlásiť cez menu v pravom hornom rohu na stránke zihadielko.sk
    3. Kliknite na tlačítko HLASUJ (pre hlasujúcich z počitačov - presmeruje Vás to na povinnú registráciu buď cez Váš účet na Facebook, alebo cez zadanie e-mailovej adresy)
    4. Registrujte sa - zadajte svoje mobilné telefónne číslo a kliknite na tlačítko ODOSLAŤ
    5. Zadajte SMS kód, ktorý Vám príde na mobil a kliknite na tlačítko ODOSLAŤ

    VĎAKA VAŠEJ DNEŠNEJ AKTIVITE MÔŽE KAŽDÝ Z VÁS DAŤ HNÚŠTI 2 HLASY!!! NEZABUDNITE - SÚŤAŽÍME KAŽDÝ DEŇ!!!

  • Šťastné a veselé

    Šťastné a veselé

    K vianočným sviatkom prajeme Vám
    - veľké oči, aby ste videli každodenné zázraky,
    - veľké uši, aby ste vedeli načúvať druhým,
    - veľké nosy, aby ste vyňuchali tie správne príležitosti,
    - veľké zuby, aby ste sa vládali prehrýzť cez problémy,
    - veľké bruchá, aby sa do nich zmestili mamine maškrty,
    - veľké nohy, aby ste pobehali všetky krásne miesta na svete,
    - veľké ruky, aby ste nimi podržali tých, ktorí to budú potrebovať,
    - veľké prsty, aby ste dokázali oddeliť plevy od zrna,
    a veľké srdcia, aby sa do nich vošli všetci, ktorých ľúbite, a ešte viac. 

     

    Všetkým želáme krásne prežité vianočné sviatky a v novom roku 2020 veľa úspechov, lásky a zdravia. 

     

  • Pozvánka

    Pozvánka

     

    Srdečne Vás pozývame na vianočné trhy našej školy, ktoré sa uskutočnia dňa 16.12.2019 od 15:00 do 18:00 hod.  v budove GMH v Hnúšti. Príďte nás podporiť, občerstviť sa, nakúpiť si vianočné darčeky a vyrobiť si vianočnú guľu. Vianočnú atmosféru dotvorí kultúrny program našej školy.

                     

     

     

      Program:

      15: 00 h. –  Otvorenie vianočných trhov

                         Kultúrny program žiakov našej školy

                        Tvorivé dielne – výroba vianočných gúľ

                Tešíme sa na Vás 

  • Ustanovujúce valné zhromaždenie JA Firmy CaS

    Ustanovujúce valné zhromaždenie JA Firmy CaS

    CaS, JA Firma bola založená v rámci voliteľného predmetu Aplikovaná ekonómia, ktorý ponúklo aj v školskom roku 2019/2020 Gymnázium Mateja Hrebendu v Hnúšti žiakom siedmeho ročníka osemročného štúdia. Program aplikovaná ekonómia podporuje nezisková vzdelávacia organizácia JA Slovensko, člen skupiny JA Worldwide. Založenie a ďalšie fungovanie CaS, JA Firmy je plne v kompetencii združenia študentov aplikovanej ekonómie, ktoré vzniklo na základe zmluvy o združení podľa Občianskeho zákonníka §829. Zmluva bola riadne zaregistrovaná v JA Slovensko dňa 09. 10. 2019 pod číslom 098/2019 - 2020.

    Tohtoročná JA Firma s názvom Create and Study v skratke CaS je na našej škole v poradí už 19. firma. Kreatívnosť a vzdelanie, to sú kľúčové slová nášho 8-členného tímu , ktorý chce byť súčasťou úspešnej spoločnosti a získať nové skúsenosti z reálneho trhu.

    Ako každá firma sme vynaložili veľa úsilia a obetovali veľa času na vytvorenie prínosného podnikateľského plánu, podľa ktorého sa budeme snažiť výrobu našich produktov realizovať, a dosiahnuť tak čo najlepší výsledok a čo najvyšší kladný zisk.

    Dňa 27. 11. 2019 sa konalo na našej škole Ustanovujúce valné zhromaždenie, kde sme predstavili našu firmu, jej členov aj ciele do 15. 05. 2020, kedy firma svoju činnosť skončí. Toto valné zhromaždenie schválilo všetky naše zámery a umožnilo  nám realizovať stanovené ciele , čo my ako plnohodnotná firma využijeme v plnej miere.

     Aj napriek tomu, že v Hnúšti sme jediná pôsobiaca firma tohto typu, vnímame konkurenciu aj z okolitých miest. Avšak našou hlavnou prioritou počas nasledujúcich mesiacov je vytvoriť našim zákazníkom jedinečné produkty a ponúknuť služby, ktoré im zabezpečia nezabudnuteľné zážitky.

                                                                                                                              manžment JA Firmy CaS

  • MIKULÁŠ

    MIKULÁŠ

    Pod oknom, za oknom stojí Mikuláš,

    povedz nám, Mikuláš, čo v tom koši máš......

    Určite si každý z nás pamätá túto riekanku z detských čias.  6. december je deň, ktorý má snáď každý rád. Je to deň, kedy dostávame darčeky a tešíme sa z toho, čo sa skrýva vo vrecúšku, ktoré sme si našli na okne. Aj na našej škole každoročne v tento deň stretávame na chodbe Mikuláša so svojou družinou, čertami a anjelmi. Tohto roku Mikuláša a jeho družinu stvárnili žiaci šiestej A triedy. Pripravili si priania a riekanky pre svojich učiteľov a okrem uhlia ich obdarovali sladkými koláčikmi. Oslava Mikuláša pokračovala programom pre celú školu. Najskôr bola  prezentácia o vzniku tradície nosenia darčekov, potom žiaci šiestej A triedy zatancovali mikulášsky tanec. Aby si každý žiak zaslúžil darček od Mikuláša, musela každá trieda vystúpiť so svojím programom: scénkou, koledami, pesničkou... Za to boli odmenení balíčkom s dobrotami. Záver patril spoločnému tancu všetkých žiakov školy. Myslíme si, že sa Mikuláš vydaril, všetci boli spokojní a už teraz sa tešíme na ďalšieho Mikuláša na našej škole.

    Prianie od Mikuláša:

    Vinšujem Vám to,

    veď viete čo,

    aby ste sa dostali tam,

    však viete kam,

    aby ste sa radovali s tým,

    však viete s kým,

    aby ste mali mnoho toho,

    však Vy dobre viete čoho.

    Je to všetko na potvoru,

    asi pôjdem na podporu ! Váš Mikuláš

                                                                                                                          Mgr. Z. Vinclavová

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium Mateja Hrebendu, Hlavná 431, 981 12 Hnúšťa
    Hlavná 431, 981 12 Hnúšťa
  • 047 542 2301

Fotogaléria