• Hodina angličtiny zase inak

    Hodina angličtiny zase inak

    Keďže do Vianoc ostáva už len niekoľko dní, so žiakmi 2. A triedy sme sa rozhodli uvariť si tradičný anglický vianočný puding.  Ide o  dezert, ktorý si Angličania pripravujú na vianočné sviatky. Príprava tohto pudingu sa začína mesiac pred Vianocami. Existuje viacero verzií tohto koláča, klasická verzia sa zvyčajne pripravuje vo vriacej vode a varí sa štyri až šesť hodín. My sme si vybrali recept podľa Jamieho Olivera. Každý žiak sa zhostil svojej úlohy- niekto krájal ovocie, iný miešal ingrediencie, ale našli sa aj maškrtníci, ktorí si pochutili na sušenom ovocí.  Keď už bola pudingová zmes pripravená, dali sme ju do vymastenej misky, zakryli papierom na pečenie a alobalom. Na záver sme dali puding variť na štyri hodiny do vriacej vody. Už teraz sa tešíme, keď po prvýkrát ochutnáme niečo iné, nové a netradičné.

    Mgr. Juliána Dovalová

     

  • Oznam

    Oznam


    Vážení rodičia,

    srdečne Vás pozývame  na celoškolské rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční 15. októbra 2019 o 15.00 hodine v triede 4. A.  Tešíme sa na Vašu účasť.

                                                                                       Výbor RZ, vedenie a pedagógovia školy

  • Červená stužka – symbol nádeje

    Červená stužka – symbol nádeje

    1.december bol v roku 1988 vyhlásený za Svetový deň boja proti AIDS. Každoročne si na našej škole  pripomíname tento deň, ktorého symbolom je červená stužka. Žiačky šiestej A triedy- Diana Kiráľová a Lucia Hedvigová pripravili pre žiakov celej školy prezentáciu, pomocou ktorej vysvetlili vznik ochorenia, jej priebeh, spôsoby nákazy, prevenciu. Pomocou grafov vysvetlili štatistické údaje rozšírenia HIV a AIDS vo svete i u nás na Slovensku. Tieto údaje sú alarmujúce a preto je veľmi dôležitá  osveta, o ktorú sa v našej škole snažíme každý rok.

                                                                                        Mgr. Z. Vinclavová

  • Týždeň vedy na Gymnáziu Mateja Hrebendu v Hnúšti

    Už sa stalo tradíciou, že sa každý rok v rámci týždňa vedy snažíme svojim žiakom pripraviť zaujímavý program, ktorým chceme u nich vzbudiť záujem o prírodné vedy a o dianie okolo nich. Tohto roku to boli tri zaujímavé aktivity – fyzikálna šou, chemická šou a klíma nás spája.

    Fyzikálna šou - toto podujatie pre nás pripravili pracovníci spoločnosti Škola hrou z Bratislavy. Optické efekty, priestorové znázornenie magnetických indukčných čiar, výroba látky z dvoch kvapalín, ktorá sa chová ako pevná látka, ale aj ako kvapalina- to boli pokusy, ktoré zaujali našich žiakov. Veľký ohlas s aktívnym  zapojením žiakov mali plameňové efekty, výroba loptičky hopsalky,  zmena hlasu vplyvom plynného hélia a spôsob ľahkého roztrhnutia povrazu.

    Chemickú šou pre našich žiakov pripravila doc. RNDr. Zuzana Melichová, PhD z UMB Banská Bystrica. Témou šou boli (Ne)obyčajné vlastnosti vody. Pokusy sprevádzané mini-výbuchom ako dôkaz prítomnosti vodíka pri elektrolýze vody, vzájomné chovanie sa studenej a teplej vody, vodivosť vodných roztokov solí, pri ktorých svietila žiarovka či bzučal bzučiak, vlastnosti povrchovej vrstvy vody. Najviac  zaujali žiakov oscilačné reakcie, pri ktorých dochádzalo k postupnej premene farieb viacerých roztokov.                                

    Klíma nás spája bola ďalšou zaujímavou témou, ktorú našim žiakom priblížil Juraj Zamkovský, riaditeľ organizácie Priatelia Zeme. Počas odbornej prednášky sa žiaci dozvedeli o problémoch postupného otepľovania klímy, jej dôsledky na prírodu a ľudskú populáciu. Dôsledky postupného vyčerpávania neobnoviteľných zdrojov, znečisťovanie prírody a nutnosť zvrátenia myslenia ľudí, pokiaľ nám záleží na našej planéte Zem.

    Myslíme si, že aj tento rok prispel týždeň vedy k rozšíreniu poznatkov a získaniu pekných zážitkov  našich žiakov. Tešíme sa na ďalšie stretnutie s prírodnými vedami formou hry.

     

                                                                                            Mgr. B. Švergová, Mgr. Z. Vinclavová

  • Súťaž „Junior  náboj“

    Súťaž „Junior  náboj“

    Dňa 22.11.2019 sme si my, žiaci 4.A triedy, otestovali schopnosti na súťaži s názvom Junior náboj, ktorá sa konala v Lučenci. Hlavnou myšlienkou súťaže je naučiť žiakov pracovať v tíme a spoločne vyriešiť úlohy v priebehu dvoch hodín. Žiaci tak mali možnosť aplikovať svoje vedomosti z fyziky a matematiky v praxi. Po spustení časomiery čakalo na žiakov v jednotlivých tímoch šesť začiatočných úloh. Po vyriešení úloh naše výsledky skontrolovali hodnotitelia súťaže, ktorí posúdili správnosť výsledku. V prípade, že bol náš výsledok správny, mohli sme pokračovať v riešení ďalšej úlohy. Avšak,  ak bol nesprávny, museli sme úlohu riešiť dovtedy, kým sme nedosiahli správny výsledok. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 18 tímov. Nám sa podarilo obsadiť 10. miesto. Súťaž a celková organizácia sa nám veľmi páčila a dúfame, že sa do niečoho podobného zapojíme znovu.

     

    žiaci 4. A triedy 

  • Thanksgiving Day ( Deň vďakyvzdania)

    Thanksgiving Day ( Deň vďakyvzdania)

    Štvrtý novembrový štvrtok je venovaný Dňu vďakyvzdania (Thanksgiving Day), ktorý je považovaný za jeden z najväčších a najobľúbenejších sviatkov v USA pripomínajúci začiatky národa. V rámci hodín anglického jazyka sa žiaci dozvedeli informácie o tomto sviatku prostredníctvom prezentácie a krátkeho videa. Pre žiakov bol pripravený aj krátky kvíz, ktorý preveril ich vedomosti. Keďže v súčasnosti oslavy vďakyvzdania prebiehajú tak, že sa rodiny zídu a na večeru si pripravia tradičné jedlo - pečeného moriaka, žiaci 2.A triedy si na hodine vyrobili vlastného „moriaka vďaky“. Každý žiak napísal na malý farebný papierik za čo je vďačný vo svojom živote. Pevne veríme, že aspoň touto formou sa nám podarilo žiakom ukázať, že v súčasnosti treba ďakovať aj za maličkosti.

     

                                                                                                                                          vyučujúce anglického jazyka

  • Učíme sa tak, ako sa učili naši starí rodičia

     

     

    Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentov  bolo dňa 18.novembra pre žiakov nášho gymnázia pripravené netradičné vyučovanie. Nieslo sa v duchu myšlienky - Učíme sa tak, ako sa učili naši starí rodičia. Podujatie sa konalo v spolupráci s Gemersko-malohontským osvetovým strediskom, podporené Banskobystrickým samosprávnym krajom pod názvom Čarovná studnička. V priebehu dopoludnia študenti absolvovali tvorivé dielne v oblasti tradičnej ľudovej kultúry. V remeselnej dielni si mohli vyskúšať maľovanie ornamentov, výrobu košíkov či výzdobu vianočných gúľ, filmová dielňa ponúkla zábery na zručnosť majstrov v ľudových remeslách – gubárstve  a zvonkárstve. V ďalšej miestnosti zaznieval zvuk jedinečného slovenského nástroja – fujary,  s lektorkou v tanečnej dielni si všetci zatancovali v rytme rezkých myjavských pesničiek.  Čas strávený v duchu tradícií prešiel veľmi rýchlo a nám tak neostávalo nič iné, len rozlúčiť sa s odbornými lektormi, vďaka ktorým sa naši žiaci aspoň na malú chvíľu vrátili späť v čase. S radosťou konštatujeme, že toto podujatie malo pozitívny ohlas nielen u žiakov, ale aj pedagógov a cieľ podujatia – osvojenie si poznatkov o remeslách a ľudových tradíciách- bol splnený.

     

  • STOP ZÁVISLOSTIAM

    STOP ZÁVISLOSTIAM

    V súčasnosti sa stretávame s tým, že čoraz viac sa objavujú prípady ľudí, dokonca i detí závislých na drogách, nadmernom používaní internetu a mobilov, hazardných hier, alkohole atď. Keďže tretí novembrový týždeň je venovaný Európskemu týždňu boja proti drogám, rozhodli sme sa uskutočniť pre žiakov našej školy súťaž o najzaujímavejší plagát na tému „Stop závislostiam“. Cieľom bolo vytvoriť protidrogovú kampaň, poukázať na dôležitosť prevencie, obmedziť experimentovanie s návykovými látkami a predísť tak ich užívaniu. Všetky triedy sa zodpovedne postavili k zhotoveniu svojich plagátov. Spoločným úsilím tak zhotovili  naozaj zaujímavé a pútavé plagáty, ktorými vystihli podstatu danej problematiky. Trojčlenná porota vybrala tri najzaujímavejšie plagáty, ktoré sa umiestnili na 1. mieste, aj keď pochvalu si zaslúži každá trieda, pretože každý jeden plagát bol niečím výnimočný a jedinečný. Preto sme sa rozhodli, že ďalšie tri plagáty sa umiestnia na 2. mieste. Všetci tvorcovia výherných plagátov boli ocenení, srdečne blahoželáme.

     

    Mgr. Juliána Dovalová

    (koordinátor prevencie)

  • Neobyčajný deň

    Utorok  29. október nepatril k bežným školským dňom, aspoň pre žiakov 2. A triedy. Predpoludnie žiaci  nestrávili v škole. Vybrali sa po stopách slávnych rodákov nášho okolia. Prvá zastávka pri spoznávaní  známych mien bola miestna časť Hačava. Doma si určení žiaci zistili informácie o známom buditeľovi  Matejovi  Hrebendovi , ktoré sprostredkovali ostatným spolužiakom. Pri príležitosti Sviatku všetkých svätých v mene všetkých študentov gymnázia položili veniec a zapálili sviečku na pomníku i hrobe v miestnom cintoríne.  Druhá osobnosť, ktorej v tento deň venovali pozornosť, bol Janko Francisci-Rimavský. Aj pri jeho pomníku zazneli informácie zo života – koľko mal detí, kde študoval, kde žijú  jeho potomkovia.  Nevšedný deň týmto nekončil. Žiaci sa v podvečer zišli vo svojej triede, aby   rodičom a súrodencom predviedli  program. Prítomným i sebe spríjemnili chvíle krátkou vtipnou scénkou, básničkami v slovenskom i anglickom jazyku či pesničkami. Neobyčajný deň našich druhákov vyústil do noci v duchu Helloweenu, ktorú si pre nich prichystali žiaci zo 7.A.

  • Pre teba len kvapka, pre druhého šanca žiť!

     

    Dňa 21.10.2019 sme si my, žiačky siedmej A triedy, pripravili prezentáciu o význame darovania krvi. Pripravili sme si ju pre žiakov celej školy. Ako škola sme už druhý rok zapojení do spolupráce so Slovenským Červeným krížom a práve darcovstvo krvi je jednou z najdôležitejších aktivít tejto organizácie.  Tento mesiac prebieha "študentská kvapka krvi". Chceli sme oboznámiť žiakov našej školy čo to je, aby sa nebáli ísť darovať krv. Žiakov našej školy sme informovali o všetkom, čo je potrebné, aby mohli ísť darovať krv. Informovali sme aj mladších žiakov, ktorí ešte nemajú 18 rokov. Pre našich mladších spolužiakov to možno bude motivácia do budúcnosti. Veď aj medzi nami sú darcovia krvi a je potrebné ich spomenúť: Martin Zdút, Marián Gall a Filip Emingr (žiaci štvrtej B triedy).

    Na záver prezentácie sme si pripravili kvíz, aby sme vedeli, či si naši spolužiaci odniesli z prezentácie nové a dôležité informácie.

    Budeme radi, ak si zapamätáme nasledovné:

    Potreba krvi je veľká. Darovanie krvi je skutočným „darom života“, ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť ľuďom chorým a po úrazoch. Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok. Obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek, tí všetci potrebujú krv.

    Darovanie krvi vám zaberie iba hodinu a môže rozhodnúť o záchrane ľudského života. Darovanie krvi je vysoko humánny čin, pri ktorom sa zdravý jedinec slobodne rozhodne odovzdať svoju krv na jej ďalšie vyšetrenie .

    A aký bol náš cieľ? Aby sme si všetci uvedomili, že krv je životne dôležitá tekutina a hoci počet prvodarcov na Slovensku stúpa, stále sú obdobia, kedy je krvi pre pacientov nedostatok.

    Renáta Brndiarová, Tereza Lörincová, Viktória Kormošová

  • Tímbilding na zámku

    Na začiatku bol nápad - zorganizovať  tímbilding pre zamestnancov našej školy. Výber  miesta padol na zámocký hotel  Galicia Nueva v Haliči. Akcia sľubovala viacero benefitov – spoznanie klenotu Novohradu, oboznámenie sa s jeho históriou, ochutnávku kulinárskych špecialít a v neposlednom rade upevnenie vzťahov v kolektíve. Prekrásne zrekonštruovaný zámok nás  očaril svojou nádhernou fasádou, nádvorím i luxusným interiérom.  Mnohí  toto miesto navštívili po prvýkrát, a tak s veľkým zaujatím sledovali pútavý  výklad sprievodcu počas prehliadky reprezentačných  apartmánov či Župnej siene. Pre viacerých však najzaujímavejšia časť prišla až po príchode do zasklenej dvorany, kde nám s noblesou boli servírované jedlá ako paradajková polievka s bazalkou a syrom mascarpone, kráľovské husacie paté, kuracia saltimbocca, sviečkovica pripravená metódou sous vide, panna cotta s čerstvým ovocím či domáca ručne ťahaná štrúdľa s vanilkovým krémom.Všetko pôžitok nielen pre oči, ale i chuťové poháriky. Tímbilding splnil naše očakávania a každého z prítomných obohatil o nezabudnuteľné zážitky. Pridanou hodnotou akcie bol fakt, že o tieto zážitky sme sa mohli podeliť s naším milým hosťom, anglickým lektorom Guyom Cheethamom, ktorý bol celý týždeň členom nášho kolektívu. 

  • Mima opäť úspešná

    Výborná recitátorka, žiačka 2.A Miriam Lásková sa aj tento rok zúčastnila súťaže v prednese slovenskej rozprávky Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas.  V dňoch 23.a 24.októbra 2019 v Drienčanoch reprezentovala našu školu a opäť zabodovala. V regionálnej súťaži obsadila s textom Sklený vrch krásne 3. miesto a postúpila do celoslovenského ročníka, odkiaľ si priniesla ďakovný list. Srdečne jej k získanému úspechu gratulujeme a veríme, že našu školu bude úspešne zastupovať aj na ďalších literárnych súťažiach.     

  • Kúsok Anglicka v našej škole

    V dňoch 21.-25.10.2019 žiaci 4.B triedy dostali možnosť zúčastniť sa kurzu anglického jazyka s native speakrom. Boli sme veľmi potešení, pretože k nám prišiel samotný zakladateľ a riaditeľ prestížnej jazykovej školy. Rodený Angličan žije síce už 8 rokov na Slovensku, ale po slovensky toho veľa nevie. Takmer každý týždeň trávi na inej škole, v inom meste. Dáva tak príležitosť mladým ľuďom zlepšiť sa v anglickom jazyku.

    Každý jeden deň počas tohto týždňa bol niečím iný, no zároveň každý sa niesol v duchu zábavy a hlavne angličtiny. Ráno sme začínali krátkym vtipom na úvod. Prvý deň nášho kurzu sme začali zoznamovaním sa s lektorom. Pýtali sme sa ho rôzne otázky, z ktorých sme sa dozvedeli veľa informácií o jeho živote a jeho skúsenostiach. Hrali sme zaujímavé hry, pomocou ktorých sme si zdokonaľovali našu pamäť a slovnú zásobu.

    V utorok sme už všetci prišli do školy odvážnejší. Počas dňa sme boli rozdelení do tímov, kde sa každý jeden z nás musel podieľať na plnení úloh. Hľadali sme napríklad slová v slovníkoch a následne sme ich opisovali spolužiakom a oni museli hádať ich význam. Neskôr z vyhľadaných slov každý tím vytvoril krátky príbeh. Vyučovanie v škole sme ukončili krátkou prechádzkou, kde sme lektorovi ukázali naše mesto. Utorok pokračoval večerou v Kokave nad Rimavicou. Boli sme prekvapení, pretože sme sa vždy mali o čom spolu rozprávať.

    Zvyšok týždňa prebiehal v znamení  prípravy na maturitnú skúšku z anglického jazyka. Rozoberali sme otázku životného prostredia, multikultúrnej spoločnosti, zdravého životného štýlu, Slovenska ako rodnej krajiny a mnoho zaujímavých a potrebných tém. Výborné boli aj scénky, v ktorých sme sa zahrali na klasických Britov. Popoludní všetci naši učitelia zobrali lektora na Haličský zámok, kde mu ukázali ďalší kút nášho Slovenska a povečerali v prenádhernom prostredí zámockej dvorany Arcadia.

    Chceli by sme sa poďakovať našej škole za to, že nám umožnila a zaplatila týždeň s rodeným Angličanom. Myslíme si, že nám tento týždeň veľmi pomohol, hlavne  na ústnu maturitnú skúšku, pretože sme sa viac rozhovorili. Aj keď sa tam občas objavia chybičky, nehanbíme sa rozprávať po anglicky.

    S. Jančová, M.Ďurianová, K.Severíniová, GMH Hnúšťa

  • Rýchlo do knižnice!

    Na dnešnej hodine literatúry sa žiaci III.A dali do pohybu. V rámci aktivity pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sa zdvihli z lavíc a zamierili do knižnice na našej škole. V tejto priestorovo malej, ale množstvom kníh naplnenej miestnosti si žiaci vyskúšali vyhľadanie konkrétneho knižného titulu na čas. Každý zástupca z troch súťažných tímov musel presne podľa zadaných indícií získať z knihy jedno písmeno. Po tejto rýchlostnej etape dali tímy do pohybu svoje mozgové bunky a z nájdených písmen sa snažili vylúštiť šifru. Tá sa týkala pojmov z literárnej teórie. Celá netradičná hodina literatúry prebehla v duchu veľkej súťaživosti, členovia tímov sa navzájom úžasne podporovali a so zápalom bojovali o prvenstvo v uhádnutí šifry. Síce sa to všetkým nepodarilo, ale všetci žiaci by sa do podobnej aktivity zapojili znova a s veľkým záujmom.

                                                                                                                Mgr. Danica Bálintová    

  • Deň zvierat

    4. október sa nesie v znamení Medzinárodného dňa zvierat. Táto téma sa stáva v poslednej dobe aktuálnou, pretože čoraz viac sa stretávame s bezohľadnosťou a krutosťou, ktorú človek dokáže voči zvieratám prejaviť. Snažíme sa svojim žiakom vysvetliť dôležitosť ochrany zvierat, správanie sa voči nim. Vštepiť im myšlienku, že aj zviera je živá bytosť, ktorá si zaslúži od nás pozornosť, lásku a dobré zaobchádzanie. 

    Tento deň prebiehali na našej škole aktivity. Žiacke tímy súťažili medzi sebou, odpovedali na rôzne otázky týkajúce sa rekordov v ríši zvierat, rekordy našich zvierat, zaujímavostiach o zvieratách, poznávali ich z obrázkov. V závere boli tímy vyhodnotené a najlepšie odmenené. Výsledky si každý mohol prečítať na nástenke.

    Žiaci 2.A triedy uskutočnili v škole zbierku pre útulok Tuláčik v Brezne. Podarilo sa im vyzbierať staré deky, koberce, krmivo a finančnú hotovosť 64,17 eur, ktoré boli osobne aj s pánom učiteľom Štefánikom odovzdať zamestnancom útulku Tuláčik.  Zanechalo to v nich dobrý pocit, pretože okrem toho, že prispeli dobrej veci, mohli sa osobne potešiť s obyvateľmi útulku- psíkmi.

                                                                                                                      Vyučujúci biológie, GMH Hnúšťa

     

  • 16. október – Deň zdravej výživy

                               16. október – Deň  zdravej  výživy

    „Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie.“  (La Rochefoucauld)

    Povedz mi čo ješ a ja Ti poviem, ako dlho budeš žiť.  (Porekadlo)

     

    Október je mesiac, v ktorom sa oveľa viac skloňuje  slovné spojenie zdravá výživa. Avšak nie každý z nás si pod týmto pojmom predstaví to isté. V niekom toto slovné spojenie evokuje predstavu ovocia, zeleniny, u iného syry, mlieko, ale sú aj takí, ktorí si predstavia plný tanier dobrého jedla. Väčšina ľudí význam zdravej výživy podceňuje. Zdravá výživa však môže rozhodnúť o našom zdraví a chorobe.

    Ani nám, učiteľom, nie je ľahostajný názor našich študentov ( Gymnázium Mateja Hrebendu) na zdravú výživu. Záleží nám na tom, aké návyky zdravého stravovania si žiaci vytvárajú. Preto  sa tejto myšlienke  venujeme hlavne 16. októbra,  ktorý je vyhlásený za Svetový deň zdravej výživy. Počas veľkej prestávky mohli študenti ochutnať zdravé nátierky z mrkvy, kalerábu, avokáda, cvikly, cesnaku, bryndze, ďalej ovocné a syrové taniere, zdravé koláčiky, ktoré žiaci pripravili počas jednej hodiny so svojimi triednymi učiteľmi.  Najmladší žiaci zo sekundy si na hodine výtvarnej výchovy pripravili plagáty potravinových pyramíd. Starší žiaci boli zodpovední za tvorbu nástenky, ktorá obsahovala informácie týkajúce sa zdravej výživy.

    O tom, že naši žiaci dokážu pripraviť zdravé a chutné pochúťky, sa mohli presvedčiť aj ich rodičia, ktorí ich mohli ochutnať v rámci celoškolského rodičovského združenia, ktoré sa konalo práve v tento deň.

    Všetky aktivity v rámci Svetového dňa zdravej výživy sa vydarili a dúfame, že aspoň v tento deň sa žiaci GMH zamysleli nad znením príslovia:  Zdravá výživa je základ zdravia.

     

    Mgr. Z. Vinclavová a kolektív GMH

     

  • OPTIMIZMUS verzus PESIMIZMUS

    OPTIMIZMUS verzus PESIMIZMUS

    Ako sa pozeráme na svet? Ružovými alebo čiernymi okuliarmi. Od toho, či myslíme pozitívne alebo negatívne sa odvíja veľa skutočností v našom živote.

    Som optimista : vidím  udalosti ako dobré, optimálne, perspektívne. Myslím pozitívne a verím v lepšiu budúcnosť.

    Som pesimista : vidím udalosti ako zlé, neperspektívne. Pre mňa je charakteristický negatívny pohľad na svet, očakávanie zlých udalostí, horšej budúcnosti.

    Táto téma odznievala 4.10.- v deň,  ktorý je vyhlásený za Svetový deň úsmevu. Celou školou sa nieslo heslo „Usmievaj sa“. K úsmevu nás všetkých nabádali kresby, heslá, symboly a upozornenia. Myslíme si, že úsmev skrášľuje nielen našu tvár, ale prispieva aj k pozitívnemu mysleniu a cíteniu.

                                                                                                Mgr. Z. Vinclavová

     

  • Návrat v čase

    Dňa 15.10.2019 sme absolvovali prehliadku Múzea socialistických kuriozít,ktoré sa nachádza v areáli hnúšťanského amfiteátra.Schodisko zdobili siluety známych osobností tej doby. Prvá časť prehliadky zahŕňala prechod chodbou, ozdobenou rôznymi socialistickými predmetmi.Pokračovali sme do priestrannej obývačky,zariadenej v duchu 80.rokov. Na rozdiel od iných múzeí sme mali priam prikázané dotýkať sa exponátov. Ako deti novej doby sme si mali tipnúť, na čo vystavené predmety slúžili. Veľkou kuriozitou pre nás bola vírivá práčka či prenosný tranzistor v podobe dámskej kabelky. Najviac nás zaujala detská izba,kde sme sa vyšantili do sýtosti. Prehliadka nám priblížila dobu socialistického realizmu, o ktorej sa učíme na hodinách literatúry. 

                                                                                                                            žiaci 4.B triedy

  • Modrá nezábudka -Liga za duševné zdravie

    Modrá nezábudka -Liga za duševné zdravie

       Dňa 3.- 4.10.2019 sa konala verejná dobrovoľná zbierka, „Modrá nezábudka“, ktorej organizátorom je Liga za duševné zdravie SR. Modrý kvietok nezábudky je symbolickým vyjadrením krehkosti duševného zdravia a vyzýva ľudí NEZABÚDAŤ, že bez duševného zdravia nemôže existovať ani fyzické zdravie.

    Už niekoľko rokov túto zbierku v našom meste zabezpečujú naši žiaci Gymnázia Mateja Hrebendu. V tieto dni ste ich mohli stretnúť v uliciach mesta, kde rozdávali nezábudky ľuďom, ktorí podporili dobrú vec. Peniaze zo zbierky budú použité na podporu rozvoja siete starostlivosti o ľudí s duševnými ochoreniami. Podporia sa hlavne chránené dielne, rehabilitačné strediská, bývanie, denný psychiatrický stacionár, vzdelávanie a rôzne projekty.

    Celkove sa v našom meste vyzbieralo 264. Všetkým tým, ktorým nie je ľahostajný osud iných ľudí, ďakujeme.

                                                                                                                                                Mgr. Z. Vinclavová

  • Prečo, čo a ako učiť o klíme

           Čoraz častejšie sa stretávame s problematikou zmeny klímy na našej Zemi. Čo je to vlastne klíma? Je to dlhodobý režim počasia v danej oblasti a je výsledkom pôsobenia viacerých faktorov. V súčasnosti sa dá pozorovať nezvyčajné a extrémne počasie, ktoré pravdepodobne súvisí s globálnym otepľovaním. Jeho príčinou je hlavne zrýchľovanie množstva emisií skleníkových plynov, na ktoré má pravdepodobne najväčší vplyv ľudská činnosť. Každý z nás vie, aký to má dopad nielen na životné prostredie, ale aj na nás, ľudí. Topenie ľadovcov, zvyšovanie hladiny oceánov, nezvratné zmeny klímy... Ak sa tomu chce predísť, musí sa obmedziť produkcia skleníkových plynov, na tvorbu ktorých má veľký vplyv využívanie fosílnych palív, ktoré sú základom rastúcej ekonomiky. Ale ak má rásť ekonomika, nevyhnutne potrebuje energiu. Tú ľudstvo čerpá z 80 % z neobnoviteľných zdrojov- fosílnych ložísk. Ale raz sa tieto zásoby vyčerpajú. Možno to nezasiahne nás, ale naše deti určite. Možno ich čaká ropný zlom, vyčerpanie zásob surovín, úbytok biodiverzity, pokles úrodnosti pôd... A práve od nich bude záležať ďalšia budúcnosť.

    V tom je veľká príležitosť  našich škôl- pripraviť mladých ľudí na život, ktorý sa bude podstatne líšiť od dnešného. Naučiť ich rozlišovať medzi spotrebou a plytvaním, naučiť ich rozumne a správne využívať energiu.

    Táto téma rezonovala dňa 9.10.2019 na našej škole Gymnáziu Mateje Hrebendu, kde sa konala odborná prednáška Prečo, čo a ako učiť o klíme. Podujatia sa zúčastnili učitelia našej školy, ZŠ J.F.Rimavského, ZŠ  Klokočova, Stredná odborná škola, zástupcovia MSKS   v rámci celoživotného vzdelávania a environmentálnej výchovy. Školiteľom bol výkonný riaditeľ Juraj Zamkovský, Priatelia Zeme-CEPA, s finančnou podporou BBSK.

                                                                                                                                          Mgr. Z. Vinclavová

Novinky

Kontakt

  • Gymnázium Mateja Hrebendu, Hlavná 431, 981 12 Hnúšťa
    Hlavná 431, 981 12 Hnúšťa
  • 047 542 2301

Fotogaléria